Masukkan Emel Jika Anda Benci Media Penipu

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Verification Email

Emel pengesahan akan dihantarkan ke emel anda selepas anda memasukkan nama di atas. Sila klik link pengesahan tersebut untuk mengaktifkan emel anda.

Jom Boikot Utusan Meloya dan TV3 Suku

Jom Boikot Utusan Meloya dan TV3 Suku

Monday, March 17, 2008

Jangan sibuk-sibuk kacau Kelantan, Pulau Pinang dah nak Tumbang- Anwar Ibrahim

Hari ini TV3 meneruskan tugas biasanya, membodek dan mengampu. Maka diulang-ulang siarlah berita mengenai kerajaan baru Perak yang dikatakan mempunyai pakatan rapuh dan nampak retak menanti belah. Kemudian dipopularkan istilah 'Perhimpunan Aman' di Pulau Pinang untuk menggambarkan perhimpunan yang dilakukan oleh penunjuk perasaan dari kalangan penyokong-penyokong UMNO. Kenyataan ketua menteri Pulau Pinang yang baru dari DAP, Lim Guan Eng terus diputar belitkan dan disensasikan oleh mereka yang kononnya menentang perlaksanaan DEB di Pulau Pinang. TV3 terus menyiarkan berita-berita menghasut dan menakut-nakutkan penduduk Melayu tentang hak mereka yang dicabar dan dirampas. Mereka dalam diam cuba menanamkan ketakutan kepada orang melayu bahawa orang cina akan mengusai Malaysia jika diberikan peluang kepada pembangkang untuk mengambil alih kuasa pentadbiran negara. Sentimen perkauman terus mereka mainkan tanpa mengambil kira perasaan orang-orang cina dan India.

Hairan juga, sebelum-sebelum ni waktu nak pancing undi sering kita lihat pemimpin-peminpin BN berpelukan sesama mereka dan ketawa sesama sendiri kononnya amat mesra. Kemudian berucap mengatakan bahawa kita mahu mewujudkan negara bangsa. Ada seorang menteri tu kata negara bangsa dah wujud secara semulajadinya antara rakyat di negara ni. Sekali tengok isu perkauman seperti ini terus juga dimainkan di media-media.

TV3 terus mensensasikan cerita di Perak dan Penang untuk menutup cerita di Terengganu dan Perlis. TV3 nak tutup kemelut paling teruk dalam sejarah Malaysia yang berlaku di dalam pentadbiran negeri Barisan Nasional apabila watikah yang diberikan PM kepada Shahidan Kassim untuk kekal menjadi Menteri Besar Perlis tidak diendahkan oleh Raja Perlis. Malahan Baginda telah melantik calon lain menjadi Menteri Besar baru negeri Perlis. Amat memalukan. Saya tak tahu samaada Paklah tahu tentang perkara tu selepas dihubungi sendiri oleh pihak istana Perlis ataupun sama juga seperti kita tahu melalui media. Kalaulah begitu, bermakna ada masalah besar yang berlaku antara Paklah dan pihak istana di sana. Kita tunggu dan saksikan bersama.

TV3 terus senyap dan malu-malu kucing untuk mendedahkan kepada umum apa sebenarnya yang berlaku di Terengganu sehingga perlantikan menteri besar belum dapat dilakukan. Apa sebenarnya yang berlaku kepada Idris Jusoh? Dia dah tolong dah BN negeri tu menang dalam pilihanraya lepas dikala banyak negeri BN lain tumbang. Tetapi dengar-dengarnya dia takkan dilantik semula menjadi menteri besar Terengganu.

Belum lagi cerita pasal desakan-desakan agar Paklah meletak jawatan dari dalam dan luar Parti. Kalau dari luar parti, mungkin perkara biasa. Mereka dengan mudah menuding jari kepada pembangkang. Tapi bagaimana dengan desakan dari dalam parti sendiri? Dengarnya amat kuat desakan agar Paklah turun dari takhta supaya BN dapat diselamatkan. Dan bagaimana pula dengan banyak kain rentang yang dinaikkan di sekitar Kuala Lumpur bagi mendesak perletakan jawatan paklah? Siapa punya angkara kita tak tahu. Yang pasti desakan ini sudah cukup kuat untuk membuatkan seorang PM yang tahu malu mempertimbangkan perletakan jawatan. Walaubagaimanapun, saya secara peribadi berasa simpati kepada Perdana Menteri kita dalam situasi ini. Tapi apa nak buat, nasi sudah menjadi bubur. Mungkin inilah akibatnya arrogance of power kerajaan beliau pada penggal pemerintahan yang lepas. Sikit-sikit nak tangkap orang, tembak orang, pancut air kimia, gas pemediah mata, marah sana, marah sini, rasuah sana, rasuah sini, ampu sana ampu sini, roboh sana roboh sini dan banyak lagi.

Kemudian mencabar rakyat untuk menentang di kertas undi. Sekarang rakyat sudah bersuara dan inilah akbibatnya. Laluilah masa-masa sukar ni dengan baik. Orang sedang memerhatikan perpecahan di dalam BN sendiri. Jadi jangan nak sibuk-sibuk porak porandakan pakatan Barisan Alternatif sdgkan pakatan anda sendiri sudah amat rapuh. Silap-silap haribulan, ada parti komponen anda yang menyeberang menyertai parti lawan. Teringat kata-kata DS Anwar Ibrahim suatu ketika sebelum pilihanraya umum ke-12 yang lepas kepada Paklah. DS Anwar bagi pesanan kat Paklah, "Jangan dok sibuk-sibuk nak kacau Kelantan, kamu sibuk-sibuk kat Kelantan, Pulau Pinang dah nak tumbang". Tepat sekali ramalan bekas timbalan perdana menteri tu. Hehe. Tapi tak pernah disiarkan di TV3 sebab kerja TV3 adalah untuk mengampu BN dan menyiarkan kenyataan seperti itu bukanlah tugas seorang pengampu.

-peNyair Arab
http://antitv3.blogspot.com/
17/03/08
Ke arah kualiti pemberitaan yang adil,
Anti Media Pengampu BN

No comments: