Masukkan Emel Jika Anda Benci Media Penipu

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Verification Email

Emel pengesahan akan dihantarkan ke emel anda selepas anda memasukkan nama di atas. Sila klik link pengesahan tersebut untuk mengaktifkan emel anda.

Jom Boikot Utusan Meloya dan TV3 Suku

Jom Boikot Utusan Meloya dan TV3 Suku

Monday, April 21, 2008

Utusan Meloya dan Berita Hairan- Kuburkan Segera Mereka

Jika kita baca Malaysiakini hari ini dan semalam, ada artikel yang menyebutkan bahawa KDM telah melonggarkan syarat untuk permit akhbar. Dan yang paling menarik, lidah rasmi Parti KeADILan Rakyat(PKR) kononnya akan diberikan permit.

Perkembangan ini amat menarik untuk diikuti. Adakah ini bermakna penguasaan media oleh Utusan Meloya dan Berita Hairan terutamanya terhadap kaum melayu selama ini akan terkubur terus? Jika selama ini kita setiap hari dimualkan dengan berita berunsur bodek-bodekan dan lambung-lambungan dua akhbar ini, nampaknya sekarang bolehlah kita menarik nafas sedikit sebab sudah ada alternatif kepada dua akhbar ini.

Cukuplah sudah loya anak tekak kita selama ini. Janganlah lagi mahu membuang RM 2 hanya kerana ingin membaca perkembangan semasa tetapi sebenarnya terbaca berita-berita loya je.

Kita mengharapkan agar permit tu adalah permit penuh. Permit seperti yang dimiliki oleh akhbar perdana yang lain. Bukannya yang disekat dan dihadkan naskah nya. Dan bukan yang boleh diedarkan hanya 2 minggu sekali.

Hari ini susulan daripada berita semalam di Malaysiakini,

Usaha membuka ruang lebih luas kebebasan akhbar tidak akan membawa erti jika kerajaan masih lagi mengekalkan akta-akta yang menghalangnya seperti Akta Penerbitan dan Mesin Cetak (APMC), kata Suara Rakyat Malaysia (Suaram).

"Kelulusan permit penerbitan Suara Keadilan dan janji kerajaan untuk menghormati kebebasan akhbar tidak bermakna apa-apa selagi undang-undang yang menyekatnya, khususnya APMC masih lagi dikekalkan," kata penyelarasnya John Liu, mengulas kenyataan menteri dalam negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar semalam.

Dalam wawancaranya dengan akhbar The Sunday Star semalam, Syed Hamid Albar bercadang melonggarkan syarat-syarat permit penerbitan akhbar yang kini wajib diperbaharui setiap tahun.

Dengan cadangan baru itu, penerbit akhbar hanya perlu memohon lesen sekali sahaja dan permit yang diberikan bawah APMC tidak perlu diperbaharui setiap tahun seperti amalan kini.

Syed Hamid berkata cadangan itu akan dikemukakan kepada kabinet tidak lama lagi.


Sebelum ni Lidah rasmi KeADILan mula diterbitkan sejak Jun 2005 dengan dua minggu sekali.

Permohonan permit telah pun dikemukakan kepada KDN ketika itu namun tidak mendapat sebarang jawapan selama tiga tahun.

Berpuluh-puluh surat pertanyaan telah dihantar ke KDN dan satu memorandum telah diserahkan kepada Suhakam, namun masih terdapat ramai pengedar diintimidasi dan beribu-ribu nashkah Suara Keadilan dirampas oleh KDN kerana status permit yang tidak jelas selama ini...

Kalau akhbar untuk Pakatan rakyat kita dah dapat, jangan lupa untuk pohon pula permit untuk stesen TV sendiri untuk Pakatan Rakyat. Sebab rakyat dah bosan sangat dengan berita putar alam dan mengampu. Baik dicepatkan tv alternatifnya.No comments: